26.11.11

Bröd

Nu ska jag berätta varför jag inte mera äter bröd.
Jag har redan länge undvikit vitt bröd bl.a. för att det har lägre näringsvärde än grövre varianter (det är mera raffinerat och innehåller alltså mindre fibrer och mikronutrienter). Istället har jag valt bröd mest utgående från färgen, ju mörkare desto bättre har jag tänkt. WRONG! Många mörka bröd får nämligen sin färg från tillsatt sirap och malt - i många fall innehåller de mera socker än det vita brödet. Men fullkornsbröd då? Som innehåller hela, omalda korn och har en högre vitamin- och mineralhalt än det vita brödet. Icke sa Nicke. Fröskalen i fullkornsbröd has visats innehålla skadliga ämnen, så kallade antinutrienter, som bland annat försämrar upptagningen av näring samt irriterar tarmen.
De flesta bröd innehåller också kostfibrer som tunntarmens enzymer inte kan bryta ner. De når alltså tjocktarmen utan att ha tillfört någon energi. Kostfibrer kan delas in i två varianter, vattenlösliga och olösliga fibrer. Vattenlösliga fibrer finns framför allt i frukt och grönsaker medan olösliga fibrer = spannmål. För mycket olösliga fibrer = ont i magen. Vattenlösliga fibrer bromsar upptaget av blodsocker vilket gör att man får en jämnare blodsockernivå. De sänker också kolesterol och blodfettsnivåerna i blodet. T.ex. Kellogg´s All-Bran och All-Bran+ är artificiella produkter som består av socker och olösliga fibrer.
Men varför äter någon bröd över huvudtaget då? Det har bevisats att de olösliga fibrerna binder vatten i tunntarmen och kan hjälpa vid situationer som svår förstoppning. Men det finns inget bevis för att olösliga fibrer skulle vara bra för magen. Det bästa är att få i sig fibrer från kolhydrater med naturligt fiberinnehåll, alltså grönsaker och frukt.
Vete, råg och korn innehåller också proteinet gluten som kan orsaka inflammation och skador i tunntarmens slemhinna. Glutenintolerans, eller celiaki, är ett fenomen som drabbar allt fler brödätande människor.
Det här e bara några av orsakerna till varför jag valt att sluta äta bröd.

Man kan väl säga att det e tur att jag int har tillgång till det här brödet för då skulle jag nog äta det nu o då. Fastän det har noll hälsoeffekt. För det e så GOTT. (Konceptet rågbröd finns inte i Australien..)
 

23.11.11

En vanlig dag på jobbet

Jag jobbar alltså för två internationella flygbolag i utrikesterminalen här i Sydney. Cirka 50% av tiden sitter jag i in-checkningen och resten av tiden e fördelad mellan "transfers desk" (som ligger vid avgångsportarna - där passagerare som byter flyg i Sydney checkar in) samt boarding för flygen. Idag var jag ansvarig för avgången för ett flyg till Fiji. Detta innebär att jag går till avgångsporten en timme före flyget avgår, jag loggar in till alla datorer och sätter upp porten så att rätt skyltar är på rätt ställe osv. Det är också jag som gör alla "kuulutukset" men i övrigt så övervakar jag bara boardingen och ger instruktioner åt mina två medjhälpare. När alla passagerare är ombord så går jag till planet och tar ett kort snack med kabinchefen. Väntar sedan på att flygkaptenen räknar klart sina balans uträkningar och jag stänger flygplansdörren när allt e klart. Så där kort sagt.
Men det går inte alltid precis så. Ibland händer det oväntade saker. Som idag, då en kvinna i sista stund går ut ur planet för att hon är flygrädd. Hon vägrade gå tillbaks ombord så kaptenen fick räkna om sina uträkningar och flyget blev försenat. Och kvinnan ja, hon åkte int på sin semester till Fiji. Det gjorde däremot hennes man och två små barn..

p.s. vi var o shoppa med Marcus igår. Han köpte bl.a. en ny outfit till cocktailfesten på nyåret och jag hittade dessa härliga havaianas!

21.11.11

Your body is your temple

Eller din kropp e ditt tempel. Nä, låter int lika bra på svenska.
På svenska kanske man sku kunna säga att du är vad du äter. Jag har börjat tänka på vad jag äter, var det kommer från, vad det innehåller, om det verkligen är bra för mej. Har blivit jätteinspirerad av Annas och hennes syster Emmas blogg The Mether sisters go superlife. Det hela började i slutet på augusti då jag en dag bestämde mej för att prova på fish and ships. Hade aldrig ätit denna delikata rätt och tänkte att det blir väl gott. Jag gick glatt över gatan till en liten fish shop som finns här och beställde take away. Kom hem, öppnade kartongen och började ångra mej. Fisken var ju deep fried (kommer int på vad det heter på svenska), smakade absolut ingenting och det fullkommligt sprutade fett från den. Dessutom var den gul. Franskisarna var såklart också deep fried, flottiga som fan. Och gula. Hela rätten var gul. Inga grönsaker, ingenting näringsgivande egentligen. Det fanns också en sån dän liten plastig kub med majonnäs på ena kanten. Det värsta med det hela var att jag var hungrig. Så jag åt. Allt.
På ett sätt kan man väl säga att det var bra att jag provade på fish and ships eftersom det därefter ändrade mina matvanor för all framtid. Det fick mej att inse att min kropp behöver NÄRING för att fungera som den ska. Jag gick igenom mina skåp och slängde bort allt som inte är bra för mej, allt som innehöll preservatives och andra E-ämnen. Sedan cyklade jag till butiken och fyllde upp fem kassar med organisk, lokal producerad mat, d.v.s. olika grönsaker, frukter, bär, nötter och frön.
Har nu sedan slutet på augusti bara ätit mat som är bra för mej. OCH KROPPEN TACKAR!
Jag har också totalt lämnat bort bröd. Något som jag ätit nästan varje dag hela mitt liv men nu inser att kroppen inte alls behöver. Mera om bröd och annan färdigproducerad mat nästa gång. 

Mitt perus morgonmål. Organiskt odlade bär, oftast blåbär och hallon som jag köpt frusna. Jag sätter in bären i kylskåpet färdigt på kvällen så att dom har hunnit tina på natten. På morgonen brukar jag krossa nötter, t.ex. hasselnötter, som jag blandar in med bären tillsammans med någån frukt som jag har hemma. Banan är bra för den fyller upp magen och håller hungerskänslan borta. Jag brukar också sätta i chia frön samt lite Nya Zealändsk Manuka honung ovanpå. De dagar då jag stiger tidigt upp för att gå på jobb dricker jag bara ett glas vatten till men på lediga dagar lagar jag en kopp Afrikanskt Rooibos te (som inte innehåller kaffein men däremot naturliga antioxidanter). Gott, gott, gott!  :)

14.11.11

I'm bäck!

Nu tycker jag att ni har tittat på våra soffor tillräckligt länge.


Hur mår ni? Allt bra hoppas jag?!
Här har vi ju gått stora kliv mot sommaren o man behöver int alls gå med jacka på moronen mera, eller tröja/skjorta/långärmad för den delen heller. T:skjorta räcker bra. (ni fattar vad jag menar, det e varmt alltså!)
Har på sista tiden försökt komma på vad min tinnitus beror på. Har haft ett susande ljud i mina öron sedan Maj. Vet ej varför. Jag har varit hos en öron specialist som int såg någå fel i mina öron o hörseln testades också. Hörseln var bra (det visste jag ju redan) så det var int mycket han hade att komma med. Han gav dock rådet att testa akupunktur, vilket jag gick till tre gånger. Jag har tänkt att kanske det e min stela nacke som orsakar ljudet så jag nämnde det till akupunktur-tanten. På mitt första besök satte hon ca 7 nålar i nacken o gjorde massage efteråt, vilket kändes bra men hade ingen effekt på tinnitusen. De två följande gångerna låg jag på rygg med nålar på fötterna, benen, magen, händerna. halsen o mitt i pannan. Hon sa att detta skulle förbättra balansen i kroppen. Vilket det säkert gjorde men öronen hade det ingen inverkan på. Hon gav också en sorts "herbal medicine", ett väldigt illasmakande pulver som man ska mixa med varmt vatten. Alltså uj. Men jag drack snällt halva medicinen, ett glas på moronen o kvällen ända tills jag fick världens flunssa o låg hemma i sängen tre dagar. Nu har jag äntligen repa mej från flunssan o rästen av medicinen sitter snällt o väntar på mej. hmm.
Eftersom akupunkturen int var nån succee så har jag också varit hos en neurolog. Han skickade mej på diverse blodprov (5 tuber!) o andra prov, så får se. Jag har börjat göra nack och käk jumppa tre gånger i veckan o har tänkt börja gå på massage regelbundet (har faktiskt aldrig varit på massage!).
Jag har också ändrat min matvanor men mera om det nästa gång.

Klockan e 21.23 på kvällen. Jag sitter på balkongen o bloggar. Det e 30 grader. Peace out